Wat zeg je wanneer ik je vraag wie je bent?
MeTime2gether
27 oktober 2017 

Wat zeg je wanneer ik je vraag wie je bent?

Ik zal eerlijk met je zijn. Sinds ik een klein meisje was heb ik me nooit kunnen identificeren met een rol die ik verwacht word te spelen. Ghanees? Ik ben geboren in London. Nederlands? Ik ben chocoladebruin met West-Afrikaanse gelaatstrekken. Typisch vrouwelijk? Ik heb heel kort haar en om de zoveel tijd vraagt iemand me of ik een man ben of een vrouw. Een braaf meisje? Ik ben al jaren woedend om het onrecht in de wereld en dat verwerkte ik voorheen met een eetstoornis. (Even terzijde: eten dat kraakt is blijkbaar een uitlaatklep voor vrouwen met onverwerkte woede terwijl zacht eten meer troost biedt als je intens verdrietig bent. Dan weet je dat ook weer) Dus mijn identiteit is sinds een aantal jaren iets waar ik mee speel. De ene keer ben ik een Hollander die niet zonder haar spruitjes kan. Tijdens mijn zwangerschap snakte ik naar bakbanaan, jollof rice en mijn moeders hete kip uit Ghana. Als ik op het podium sta ben ik een internationale zangeres en muzikant, punt. Wanneer ik met mijn dochter op pad ben, is die tijd mij heilig en ben ik er trots op dat ik mezelf haar moeder mag noemen. En als vrouw ben ik tegenwoordig van mening dat ik zelf mijn vrouwelijkheid bepaal. It's the only thing that makes sense. Er is dus niet 1 rol waar ik me helemaal mee identificeer. En misschien is dat voor mij een kracht geworden. Want ik voel steeds minder behoefte om me aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Niet omdat ik nooit meer de drang voel om te pleasen of erbij te horen. Maar omdat het me simpelweg niet meer echt boeit welk etiket je op me plakt. Zolang ik mezelf trots aan kan kijken in de spiegel maak ik me niet druk om mijn identiteit, geslacht, afkomst, huidskleur, opleiding, socio-economische status of zelfs wat een ander van mij vindt als moeder. Net zoals identiteit een ongrijpbaar en veranderend begrip is, is de mening van een ander dat ook. Het is altijd subjectief en daarom gevaarlijk om je eigenwaarde op te baseren. Want als je identiteit op een dag wegvalt, zou je weleens tot de conclusie kunnen komen dat jij en jouw bestaansrecht wegvallen. Dat je er niet toe doet. En dat klopt natuurlijk niet. Maar wat dan wel? Wat zeg je wanneer iemand je vraagt wie je bent? En hoe gehecht ben je aan dat beeld van jezelf? To be continued...by you. ©MaameJoses2017
Over de schrijver
MeTime2gether
Reactie plaatsen